Undvika oseriösa flyttfirmor 

En farhåga som många upplever inför att anlita flyttfirma är att råka hamna i affär med ett oseriöst och opålitligt företag. Som tur är finns det några enkla steg du kan ta för att kontrollera om en flyttfirma är seriös eller inte. Genom att vidta dessa steg kan du skapa bra förutsättningar för en smärtfri flytt med Flyttfirma Stockholm.

  1. Bohag 2010

Om du anlitat flyttfirma förut kanske du har har kommit i kontakt med Bohag 2010. Bohag 2010 är ett avtal som består av vissa regler som alla flyttfirmor är skyldiga att följa. Att en flyttfirma följer Bohag 2010 är ett grundläggande krav du ska ha för att anlita dem. Bohag 2010 innehåller flyttfirmans skyldigheter, flyttens omfattning, konsumentens skyldigheter, betalning, pris, tilläggsarbete samt avbeställning och potentiella hinder.  

  1. Yrkestrafiktillstånd

Du bör alltid kontrollera att din flyttfirma har yrkestillstånd innan du ingår avtal med dem. Faktum är att det är lag på att flyttfirmor som verkar i branschen ska ha ett yrkestrafiktillstånd. Om du råkar på en flyttfirma som saknar det bryter de mot lagen och är inget företag du bör ha att göra med. Om du mot förmodan ändå är lockad att anlita en flyttfirma utan yrkestrafiktillstånd på grund av deras billiga priser bör du också vara medveten om att de inte kan ha några tecknade försäkringar. Det innebär att du inte kan bli ersatt om flyttfirman orsakar skada på ditt bohag under flytten. Du bör alltid kontrollera att din flyttfirma har ett yrkestrafiktillstånd på egen hand även om de hävdar att det är på plats. Det gör du enkelt genom att ta reda på företagets organisationsnummer och söker på det via Transportstyrelsen.

  1. Försäkring

Kontrollera att flyttfirman du anlitar har försäkring för att säkerställa att de är ett seriöst företag. Flyttfirmor brukar skriva om sina eventuella försäkringar på respektive hemsidor. För att vara på den säkra sidan kan du dock begära ut en kopia från flyttfirmans försäkringsbrev. Då kan du se svart på vitt om de har en försäkring som är giltig.

  1. Priser

Priset du får av en flyttfirma kan faktiskt hjälpa dig avgöra om de är en seriös flyttfirma eller inte. Om du hittar en flyttfirma som har ovanligt billiga priser kan det vara en varningsklocka för att något inte riktigt står rätt till. Likaså är en flyttfirma som har ett löpande pris utan något maxtak. Om du anlitar en sådan flyttfirma riskerar du att flytten drar ut på tiden och du får en väldigt hög faktura efter flytten är genomförd. För att undvika det kan du kräva ett maxtak om du betalar ett löpande pris, alternativ välja en flyttfirma som kan ge dig ett fast pris.

  1. Avtal

Ett enkelt sätt du kan undvika oseriösa flyttfirmor är att kontrollera om de erbjuder sina kunder avtal eller inte. Självklart finns det även oseriösa flyttfirmor som erbjuder något slags avtal, men det finns dock inga seriösa flyttfirmor som inte erbjuder avtal. I god tid innan flytten ska du och din flyttfirma upprätta ett avtal som innehåller alla era bestämmelser. Bohag 2010 kan vara en bra grund för innehållet i avtalet. Det kan vara en bra referenspunkt för dig när du läser igenom avtalet. Gå aldrig med på att betala fin flyttfirma i förväg. En seriös flyttfirma med god ekonomi ska inte behöva kräva förskottsbetalning för att gå runt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.